Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Waarom vrijwillig rapporteren via het SBTi een slimme zet is
Bram De Keulenaere
May 28, 2025
•
8 min leestijd
SBTi: robuust framework voor onderbouwde klimaatdoelen
Het Science-Based Targets Initiative (SBTi) is een samenwerking tussen het Carbon Disclosure Project (CDP), het United Nations Global Compact (UNGC), het World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF).
Het doel van dit initiatief is om organisaties te helpen om hun CO2-uitstoot in lijn te brengen met de vereisten van het Klimaatakkoord van Parijs – en op die manier verdere temperatuurstijgingen onder de 1,5°C te houden.
Het SBTi-framework biedt je onderneming een betrouwbaar kader om wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen te formuleren.
Deelnemen aan het SBTi is niet wettelijk verplicht, maar wel een vrijwillige keuze voor bedrijven die zich willen onderscheiden op de markt. Momenteel hebben al meer dan 6.300 bedrijven en financiële instellingen wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen opgesteld via het SBTi
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met onderbouwde klimaatdoelen sneller hun CO2-gerelateerde kosten kunnen reduceren, operationele efficiëntie verbeteren en beter risico’s beheersen.
Waarom je onderneming aansluiten bij het SBTi?
Waarom zou je als bedrijf een vrijwillig engagement afsluiten dat je vastpint op ambitieuze doelen, zonder wettelijke verplichting? Dit is waarom:
Krijg ook jij steeds meer vragen over emissiedata? Wanneer je rapporteert binnen het SBTi-framework, positioneert je bedrijf zich als een partner bekommerd om duurzaamheid, wat nieuwe klanten aantrekt en bestaande relaties versterkt. Dit geeft je een concurrentievoordeel in een markt waar duurzaamheid steeds vaker doorslaggevend is bij de keuze voor leveranciers.
3. Naar een toekomstbestendige organisatie
Een ander voordeel van SBTi-rapportage is dat je zo al voorbereid bent op de steeds strengere eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vandaag enkel op grote bedrijven is gericht. Vanaf 2026 worden ook middelgrote ondernemingen verplicht om gedetailleerde duurzaamheidsdata te rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen.
Bedrijven die al werken met wetenschappelijk onderbouwde doelen, zoals die van het SBTi, nemen een voorsprong omdat ze hun duurzaamheidsstrategie al op orde hebben en voorbereid zijn op deze strengere rapportageverplichtingen. De beloning van rapporteren binnen SBTi ligt dus niet alleen in kosten besparen, maar ook in het toekomstbestendig maken van je organisatie.
Ben je een ESG- of duurzaamheidsmanager? Dan ben je vast al overtuigd van het belang van vrijwillige CO2-rapportage volgens de SBTi-standaarden. Je management overtuigen, kan soms een ander paar mouwen zijn. Dat doe je alleen door een stevige business case op te bouwen, en de kostenbesparingen en strategische voordelen helder te becijferen op korte en lange termijn.
Onlangs spraken we met een nieuwe klant. Hij moest intern flink strijden om zijn management te overtuigen van het belang van duurzaamheidsrapportage binnen het SBTi-framework. Na veel onderhandelen en presenteren won hij de nodige steun, niet alleen omdat de SBTi-doelen aansluiten bij de klimaatdoelen en CSRD-vereisten, maar ook omdat ze de bedrijfsstrategie versterken.
Je management overtuigen van vrijwillige SBTi-rapportering doe je door je een stevige business case op te bouwen en strategische voordelen helder te becijferen, op korte en lange termijn.
Binnenkort gaan we samen van start met een eerste meting van de huidige CO2-emissies in Scope 1 en 2. Op basis van de inzichten uit de initiële benchmark brengen we vervolgens actiepunten in kaart om kosten te besparen op korte en lange termijn, processen efficiënter te maken en bedrijfsrisico’s te verminderen.
Heb jij een interne case nodig om duurzaamheid te verdedigen? Of kan je inhoudelijk advies gebruiken? Contacteer ons voor een adviesgesprek.
De eerste stap: een CO2-benchmark
Hoe ga je van start met rapporteren volgens de SBTi-standaarden? In de praktijk komt het erop neer dat het SBTi, maar ook elk ander framework, van je eist dat je een initiële CO2-benchmark opstelt. Deze beginmeting vormt daarna de basis voor het bepalen van reductiedoelen op de korte en lange termijn. De voortgang van de doelen wordt continu gemonitord, geverifieerd en transparant gemaakt.
Maak werk van duurzaam ondernemen. Wij helpen je om moeiteloos te rapporteren volgens elke standaard (ESRS, SBTi, …), zodat je sneller en efficiënter je duurzaamheidsdoelen bereikt. Ondertussen zorgen we ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst, dankzij slimmere processen en strategische optimalisaties. Klaar om échte impact te maken? Contacteer onze experts.