Stadsbader
CO2 prestatieladder

Probleemstelling

Bedrijven die binnen de CO2-prestatieladder de hoogste niveaus 4 & 5 willen bereiken moeten ketenanalyses uitvoeren. Bij een ketenanalyse analyseer je bedrijfsprocessen en waardeketen om hun CO2 uitstoot in kaart te brengen. Dit is een hele uitdaging voor bedrijven aangezien de waardeketen van een proces en/of product behoorlijk complex kan zijn met veel verschillende ketenpartners.

Aanpak

Een globaal inzicht in de betonketen door middel van een ketenanalyse kan als volgt samengevat worden:

  • Een beschrijving van alle activiteiten die binnen de waardeketen belangrijk zijn.

  • Activiteiten omrekenen naar een CO2-uitstoot op basis van emissiefactoren uit databases en literatuur.

  • Een overzicht van de activiteiten met de grootste uitstoot dat toelaat om prioritaire reductiemogelijkheden te bepalen.

De analyse beschrijft zowel de eigen activiteiten als de upstream en downstream activiteiten die de zogenaamde ‘scope 3 emissies’ vertegenwoordigen. In de gebruikte methodiek liggen de mogelijke scope 3 categorieën vast en zijn deze verder gespecifieerd voor de activiteiten van Stadsbader. Het is dus ook belangrijk om de voornaamste ketenpartners te identificeren om betrouwbare data te bekomen.

Resultaat

In de betonketen is de productie en toelevering van grondstoffen – en met name cement – veruit de grootste bron van CO2 uitstoot. Omdat de samenstelling van de verschillende betonsoorten en dus de grondstoffen grotendeels samenhangt met de bouwtechnische vereisten is het niet eenvoudig om de uitstoot van betonproductie sterk te doen dalen. De nadruk ligt op het zoeken naar alternatieve grondstoffen en recyclaten met een lagere impact. Ook prefab elementen kunnen bijdragen aan een lagere uitstoot in de levenscyclus van bouwmaterialen doordat ze makkelijker gerecupereerd en hergebruikt kunnen worden ondanks een energie-intensiever productieproces.